284Taekwon Do Skala Velenje OzadjeBackWash
 
Tae Kwon Do Skala Velenje logo
 
 
pest

Novice: 2017Staša Lipnik srebrna na 17. članskem svetovnem prvenstvu v Severni Koreji, 20. 9. 2011

 

V glavnem mestu Severne Koreje se je končalo XVII. člansko svetovno prvenstvo v Taekwondo-ju verzije ITF. Slovenska reprezentanca je osvojila srebrno in bronasto medaljo ter dosegla sedem uvrstitev od četrtega do osmega mesta.



V minulih dneh so se v Severni Koreji, zibelki Taekwondo-ja, pomerili najboljši svetovni Taekwondoisti verzije ITF. Prvenstva se je udeležilo preko 800 tekmovalcev iz več kot 80 držav, ki so tekmovali v formah, borbah, specialni tehniki, testu moči in samoobrambi.

 

V Pjongjangu, prestolnici Severne Koreje, je slovenske barve zastopalo deset tekmovalcev, dva trenerja, predsednik ITF Zveze za tradicionalni Taekwon-do Slovenije, podpredsednik evropske Taekwon-do federacije, sodnik in dva spremljevalca. Samo prvenstvo je bilo izjemno zanimivo, ne samo zaradi odličnih in izkušenih tekmovalcev, temveč tudi zaradi same države gostiteljice, kjer vsak obiskovalec dobi občutek, da se je podal za nekaj desetletij v preteklost.

 

Slovenska izbrana vrsta je znova dokazala, da nekajmesečne intenzivne priprave niso bile zaman in da se njeni tekmovalci brez težav merijo z najboljšimi svetovnimi nasprotniki, jih premagujejo ali pa jim vsaj zelo otežujejo pot proti medaljam. Žal je na vsakem prvenstvu poleg odlične pripravljenosti potrebno imeti tudi kanček športne sreče in naklonjenost sodnikov, ki pripomoreta k napredovanju.

 

Staša Lipnik, članica velenjskega kluba Skala, je med članicami nastopila prvič in že poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev na tem prvenstvu. Do najtežje nasprotnice v kategoriji do 63 kg je prišla v borbi za finale, kjer se je pomerila s predstavnico Bolgarije, večletno evropsko in svetovno prvakinjo. Po izjemno težki borbi in podaljšku, je le-ta morala priznati premoč slovenski tekmovalki. Staši je bila tako odprta pot v finale, kjer pa je izgubila proti ruski tekmovalki. Lipnikova je po tekmovanju povedala, da je bil zanjo največji izziv in uspeh premagati aktualno svetovno prvakinjo, ter da je s svojim nastopom zadovoljna, za osvojitev naslova svetovne prvakinje pa ima še vedno dovolj časa v prihodnosti.

 

Drugo medaljo na svetovnem prvenstvu je v formah, črni pas II.dan osvojila Nika Plečnik (Tiger Jesenice). Nika se je veselila ponovitve uspeha z zadnjega svetovnega prvenstva, osvojitve bronaste medalje. Uspešno je premagala psihični pritisk, ki ga je kot nosilka medalje čutila, saj je, kot je sama dejala, veliko težje medaljo ubraniti, kot osvojiti.

 

Tik pred osvojitvijo medalje pa so bili slovenski taekwondoisti še sedemkrat. Največ dela je imel zagotovo predstavnik Tadžikistana, ki je v borbah do 71 kg premagal Velenjčana Uroša Ruprehta šele po podaljšku in borbi na prvo točko. Kljub uspešnemu upiranju so trikrat slovenske predstavnice morale priznati premoč izjemno pripravljenim domačinkam (Tanja Verboten v formah I.dan, Sarah Sobota v borbah do 75 kg in Saša Sirše v borbah do 69 kg). Boljši od slovenskih tekmovalk sta bili še predstavnici Bolgarije: za Niko Plečnik v borbah do 51 kg in Kristino Podgrajšek v borbah do 57 kg ter ekipa Tadžikistana, ki je v formah premagala slovensko žensko ekipo.

 

Trenerja Landeker in Ičanovič sta bila z nastopi svojih varovancev zelo zadovoljna, njun načrti pa so že usmerjeni v prihodnje leto, ko slovensko reprezentanco čakata evropsko prvenstvo za vse kategorije v Bolgariji, ter mladinsko in veteransko svetovno prvenstvo na Slovaškem.

 

 Slovenski rezultati XVII. clanskega  svetovnega prvenstva:

 

Člani:


  • Staša Lipnik (Skala Velenje), borbe, članice, - 63 kg – 2. mesto
  • Nika Plečnik (Tiger Jesenice), forme, članice, črni pas II.dan – 3. mesto
  • Uroš Rupreht (Skala Velenje), člani, borbe, -71 kg – 4.-8. mesto
  • Tanja Verboten (Skala Velenje), forme, članice, črni pas I.dan – 4. - 8. mesto
  • Kristina Podgrajšek (Unior Zreče), borbe, članice, -57 kg – 4.-8. mesto
  • Nika Plečnik (Tiger Jesenice), borbe, članice, -51 kg – 4.-8. mesto
  • Sarah Sobota (Skala Velenje), borbe, članice, -75 kg 4.-8. mesto
  • Saša Sirše (Škorpijon Ljubljana), borbe, članice, -69 kg – 4.-8.mesto
  • Ženska članska ekipa (Plečnik, Lipnik, Podgrajšek, Sebešan, Verboten, Sobota) članice ekipne forme – 4.-8. mesto
  • Gašper Rek (Skala Velenje), člani, borbe, -78 kg
  • Žan Marguč (Unior Zreče), borbe, člani, -64 kg  
  • Stela Sebešan (Tiger Ljubljana)
  • Ženska članska ekipa (Plečnik, Lipnik, Podgrajšek, Sobota, Verboten, Sirše) članice ekipne borbe